27.11.07

EL DESAPÀREGUT COMPLEX IGNASIÀ DE L'ANTIC RAPTE I L'ESGLÉSIA DE SANT IGNASI



Manresa Calidoscopi dedica una série d'articles dedicats als temples perduts durant la guerra civil de 1936-39. Aquest cop l'espai d'aquest bloc es dedica a recordar la desapareguda església de Sant Ignasi i l'antiga capella de Santa Llucia i del Rapte.

Aquest complex ignasià s'aixecava a l'actual plaça de Sant Ignasi, ben diferent de l'aspecte actual. Eren uns temples religiosos que marcaven l'entrada al barri de les Escodines.
La part més antiga corresponia a l'antic hospital medieval de Santa Llucia. En els seus baixos existia una capella gòtica dedicada a Santa Llucia. Al vestíbul d'aquest hospital és on, segons la tradició, Sant Ignasi de Loiola, va tenir un llarg estat d'inconsciència que es va anomenar popularment "el rapte". Per això al vestíbul de l'hospital, adjacent a la capella de Santa Llúcia, i al damunt del mateix terra on va jaure Sant Ignasi s'hi va habilitar, al segle XIX, una altre petita capella amb una imatge de Sant Ignasi estirat patint l'anomenat "rapte". Al llarg del segle XVIII, els jesuïtes, de la companyia de Jesús que va fundar Sant Ignasi van adquirir l'antiga capella i l'hospital per gestionar l'espai tot recordant la memòria del sant fundador de la companyia.

Aleshores els jesuïtes van decidir ampliar el complex. Van construïr una gran església barroca dedicada a Sant Ignasi a tocar de la petita capella de Santa Llúcia. I més tard van construïr el col·legi de Sant Ignasi, actual seu del Museu Comarcal de Manresa. L'església de Sant Ignasi va ser consagrada el 1820 i s'hi van fer diverses millores el 1908. En resum, un gran complex religiós dedicat a la memòria de l'estada de Sant Ignasi a Manresa.

Però l'any 1936, el Comité Antifeixista també va ordenar l'enderroc de l'església de Sant Ignasi, la capella de Santa Llúcia i del Rapte i l'antic hospital medieval de manera que en poc temps va desapareixer tot quedant un gran solar.

Un cop ensorrat tot els jesuïtes van decidir no reconstruïr l'església de Sant Ignasi. I uns anys més tard van construir en el seu lloc la Sala Loiola, actualment Sala Ciutat desde que els jesuïtes van cedir-la a l'Ajuntament. En canvi la capella de Santa Llucia i el Rapte es van decidir reconstruïr per l'alt valor simbòlic que tenien aquells espais.

L'actual edifici del Rapte, tocant a la Sala Ciutat, va ser construït els anys 50 exactament en el lloc on era anteriorment. El seu interior està inspirat en l'anterior edifici i el constitueixen la nova capella de Santa Llúcia, d'estil gòtic com l'anterior, i El Rapte, un gran vestíbul amb Sant Ignasi estirat damunt el terra on va tenir "el Rapte". L'edifici nou, ara de planta baixa i sense l'antic hospital a sobre, aprofita dos elements de l'antiga construcció, un senzill portal gòtic lateral que era la porta de l'antiga capella de Santa Llúcia i l'estatua de Sant Ignasi jaient a terra.

L'actual Rapte és un edifici senzill i poc destacable però, en canvi, manté un alt valor simbòlic dins la Manresa ignasiana.

El conjunt del Rapte i l'església de Sant Ignasi un cop enderrocats.